Odlingstips för nybörjare

När man går igenom något svårt, vare sig det är personligt eller i samhället, är det skönt att ha en grön oas att andas ut i. E-handlare som säljer växter och annat trädgårdsrelaterat rapporterar att hemmaodling blir en allt större hobby i Sverige. Det är inte så konstigt med tanke på så mycket som hänt och fortfarande händer i samhället i dag.

Att fler börjar med odling betyder att det antagligen finns en del nybörjare där ute just nu. Kul, tycker vi! Därför delar vi här med oss av några blandade tips kring odling, för dig som inte ännu är så van.

Du kan odla i princip var som helst, men välj rätt plantor

Det spelar ingen roll om du tänkt odla inomhus, på balkongen eller ute i trädgården. Det finns stora förutsättningar att odla hur din situation än ser ut. Tänk dock på att utnyttja den plats du har så smart som möjligt. Rotfrukter är till exempel svårt att odla på små ytor eftersom de kräver ganska stora krukor eller pallkragar. Rotfrukter behöver också helst odlas i längder med ganska mycket plats emellan. Ett såband är ett enkelt sätt att få optimal distans mellan rotfrukter, även om det är några kronor dyrare än att så för hand.

Sallad är å andra sidan tvärtom. Du kan till och med blanda fröer och sprida ut huller om buller för att smidigt och enkelt kunna klippa av din egen blandsallad!

Bra allt-i-allo-bok om trädgårdsskötsel och odling

Om du vill ha inspiration och pepp så rekommenderar vi starkt boken Skillnadens Trädgård – Ett ekologiskt trädgårdsskafferi av Sara Bäckmo. Hon lyckas på ett väldigt pedagogiskt och kul sätt förklara grunderna i odling. Den passar både nya och vana trädgårdsentusiaster, men framför allt nybörjare kan hitta mycket bra information. Hon försöker få läsarna att se möjligheter och menar att enkla lösningar oftast är de bästa. Det är viktigt att våga testa, våga experimentera och att göra fel. Det är bara så man lär sig!

Byt fröer med varandra

Trädgårdsskötsel är ofta en ensam syssla – och det är så klart en del av charmen – men det är bra att kolla runt med andra trädgårdsintresserade omkring dig. Det är sällan man gör av hela fröpåsar själv och eftersom fröer helst ska vara årsfärska är det smart att byta med andra. Att byta plantor eller fröer innebär också att du kanske får odla något du inte hade planerat, vilket många tycker är spännande. Det är värt att testa! Blir det ingen planta av fröerna har du åtminstone försökt och förhindrat att de skulle slängas, vilket ju är helt onödigt. Kanske upptäcker du nya favoriter på det sättet också. Att utbyta idéer och erfarenheter ska med andra ord inte heller underskattas!