Odla tomater

Tomater finns i massor av intressanta sorter och kan odlas i princip överallt där det är solljus större delen av dagen. Oavsett om du bor i lägenhet med balkong eller ute på landet finns det stora möjligheter att odla tomater. Sol är det viktiga, men i övrigt går det att odla både inomhus och utomhus.

Det du behöver för att börja odla är frön, jord, krukor och vatten. Ska du odla flera sorter kan det vara bra att även använda etiketter så att du har koll på vad som är vad. Stödpinnar är också bra när plantorna är större, men det är inga problem att vänta med dem tills de behövs.

Förberedelser

Börja med att fylla dina krukor med såjord. Lägg därefter i ett par frön och täck över med ett tunt lager jord. Vattna så att jorden blir fuktig. Innan plantorna börjar växa kan du först ställa dem inomhus då rumstemperatur lämpar sig bäst. När du börjar se att plantorna växer så ställ dem i en så ljus omgivning så möjligt, till exempel balkongen, fönsterbrädet eller ute i trädgården.

När plantorna blir större blir även rötterna större och du kan behöva plantera om i större krukor eller lådor. Normalt rekommenderas 6-8 centimeter i diameter. Beroende på vilken eller vilka tomatsorter du vill plantera så kan planteringsprocessen se lite annorlunda ut. Vissa passar till exempel bättre utomhus än inomhus.

Tips på spännande tomatsorter

Variationen på tomatplantor är som sagt stor. Även om du inte är ett superfan av vanliga stora tomater i mataffären, kan du hitta tomater som passar dig bättre. Det finns stora och små, flera olika färger och olika grader av sötma och syrlighet. Vissa lämpar sig bättre till matlagning medan andra kan ätas direkt efter plockning.

Minichokladtomat eller Chocolate cherry

Chocolate cherry är en liten, mörk, söt körsbärstomat. För dig som älskar tomater är det så mycket ”tomatsmak” du kan få. Den kan vara svår att hitta i butiker så den passar perfekt för dig som vill ha en exklusiv tomatplanta med mycket karaktär.

Grön tomat

Stekta gröna tomater är en populär frukost på många ställen i världen. De är också utmärkt inlagda. Gröna tomater är rent krasst tomater som inte har mognat. Många tomatsorter går att äta råa utan problem även när de är gröna. Lite syrligare smak gör att de lämpar sig bäst som tillagade eller inlagda.

Pärltomat

En klassisk tomat till sallader är pärltomater. Den är väldigt söt och har en liten, oval form som lämpar sig mycket bra rå. Förutom i sallader passar den bra som snacks.