Chili eller chilipeppar har varit med i människans kost sedan tusentals år tillbaka – både som näring och i form av smaksättare. Söker man efter chili på Youtube har det blivit en slags trend att hitta och äta den starkaste sorten. Bakom allt detta ”mandomsprov” finns dock en hel värld av spännande smaker och odlingar att upptäcka. Utbudet av chilifrukter är så pass stort och varierat att även du som inte gillar stark mat kan hitta massor av mildare varianter att förgylla din matlagning och din vardag med.
Börja med grunderna
Chili finns som sagt i flera olika sorter, men planterings- och odlingsprocessen är relativt likartad. Därför kan det vara bra att börja med den. När du planterat din första chili är det väldigt enkelt att gå vidare till nästa med några eventuella justeringar i förloppet.
Börja med att lägga såjord i en kruka. Eftersom chilifrukter växer relativt långsamt går det bra att börja redan i januari eller februari. Tryck ned chilifröna ungefär en halv centimeter under jorden. Vi skriver fröna i plural för att de flesta vill ha fler plantor i samma kruka. Det går absolut bra, men har du många lediga krukor och mycket jord är det optimala faktiskt att plantera ett frö per kruka. Det beror på att du kommer behöva flytta plantorna till en störa kruka senare, och det är mycket enklare om det bara är en planta per kruka.
Vattna och ställ ut
Vattna sedan ordentligt och täck över plantorna med till exempel plastfolie. Ställ krukorna i ett fönster med maximalt antal soltimmar (14 timmar per dag brukar anses vara optimalt) och lägg i dem i ett minidrivhus i glas eller plast. Minidrivhus är en slags växthus i miniatyrform som ger dina plantor en bra start i odlingsprocessen. Tänk på att plantorna inte ska vara i minidrivhuset särskilt länge, så du behöver inte investera i de dyrare varianter som finns på marknaden. Chilifrukter klarar sig bra med ett enkelt hus i plast. Syftet är att hålla inne värme och frukt och så länge det åstadkoms är det tillräckligt bra.
Fortsätt att vattna krukorna rikligt och lufta minidrivhuset då och då, speciellt om det uppstår kondens. När rötterna satt sig och bladen börjar synas bör du flytta plantan till en ny kruka, ungefär en liter med kraftigare jord. Fortsätt att vattna som vanligt, men plantorna behöver i det här stadiet inte lika mycket värme och ljus. När nattemperaturen konsekvent ligger över 10 grader kan du med fördel ställa ut plantorna, om du har möjlighet. Därefter är det bara att njuta av frukterna. Huruvida du vill torka eller använda chilin färsk är upp till dig. Hur du bäst torkar chili kräver en hel artikel, så det tar vi en annan gång!